Publications

2022

Goossens, Yanne; Leverenz, Dominik; Kuntscher, Manuela  (2022) Waste-tracking tools: A business case for more sustainable and resource efficient food services. In: Resources, Conservation & Recycling Advances. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rcradv.2022.200112

Kuntscher, Manuela; Goossens, Yanne; Golub, Benjamin; Schmidt, Thomas; Leverenz, Dominik; Hafner, Gerold (2022) Efficient reduction of Food Waste in the Food Service Sector. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 2 p, Project brief 2022/18a, DOI:10.3220/PB1653469072000. LINK.

Kuntscher, Manuela; Goossens, Yanne; Schmidt, Thomas (2022) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung reduzieren - Handlungsempfehlungen für die Praxis. In: Ernährungs Umschau 2022; 69 (2): 18-23. DOI: 10.4455/eu.2022.004 LINK

 

2021

Goossens, Yanne; Kuntscher, Manuela; Lehn, Friederike; Schmidt, Thomas (2021) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Reduzierung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Johann Heinricht von Thünen-Insitut, 2 p, Projct brief, DOI:10.3220/PB1634130373000 LINK

Goossens, Yanne; Kuntscher, Manuela; Lehn, Friederike; Schmidt, Thomas (2021) Sustainability assessment of food waste reduction measures. Braunschweig: Johann Heinricht von Thünen-Insitut, 2 p, Projct brief, DOI:10.3220/PB1626851783000 LINK

 

2020

Kuntscher, Manuela, Schmidt, Thomas; Goossens, Yanne (2020) Lebensmittelabfälle in der Außer-Haus-Verpflegung - Ursachen, Hemmnisse und Perspektiven - Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 72 p, Thünen Working Paper 161, DOI:10.3220/WP1607500978000. LINK

Wegner, Alina; Goossens, Yanne; Schmidt, Thomas G. (2020) Nachhaltigkeitsbewertung von Maßnahmen zur Vermeidung von Lebensmittelabfällen. Braunschweig: Johann Heinrich von Thünen-Institut, 73 p, Thünen Working Paper 158, DOI:10.3220/WP1603713219000. LINK

Goossens, Yanne; Schmidt Thomas G.; Kuntscher, Manuela (2020) Evaluation of Food Waste Prevention Measures - The Use of Fish Products in the Food Service Sector. In: Sustainability. Volume 12. Issue 16. DOI:10.3390/su1216661. LINK

Leverenz, Dominik; Hafner, Gerold; Moussawel, Salua; Kranert, Martin; Goossens, Yanne; Schmidt, Thomas (2020) Reducing food waste in hotel kitchens based on self-reported data. In: Industrial Marketing Management. DOI:10.1016/j.indmarman.2020.08.008. LINK

Leverenz, Dominik; Moussawel, Salua; Hafner, Gerold; Kranert, Martin (2020) What influences buffet leftovers at event caterings? A German case study. In: Waste Management. Volume 116. DOI:10.1016/j.wasman.2020.07.029. LINK

 

2019

Goossens, Yanne; Wegner, Alina; Schmidt, Thomas (2019) Sustainability Assessment of Food Waste Prevention Measures: Review of Existing Evaluation Practices. In: Frontiers in Sustainable Food Systems. Oktober 2019. Volume 3. Article 90. DOI:10.3389/fsufs.2019.00090. LINK

Schmidt, Thomas; Schneider, Felicitas; Leverenz, Dominik; Hafner, Gerold (2019) Lebensmittelabfälle in Deutschland - Baseline 2015. Johann Heinrich von Thünen-Institut (ed). Thünen Report 71. Braunschweig. September 2019. DOI:10.3220/REP1563519883000. LINK